Začetna stran

Filatelistično društvo Idrija
Ustanovljeno 9. avgusta 1949

Novice  Glasilo Obeležja Fotogalerija Karikature
Društvo
Kontakt
Povezave
ProdajaNovice 2012

12.12.2012 – Dediščina živega srebra na seznamu UNESCA
Dediščina živega srebra Idrije in španskega Almadéna je vpisana na svetovni seznam UNESCA. Pobuda  je bila dana že na konferenci predstavnikov rudarskih mest, kjer so pridobivali živo srebro in srebro (Almaden - Španija, Idrija, Huancavelica - Peru in San Luis Potosi - Mehika), ki je bila 11. - 15. novembra 2006 v Madridu in Almadenu. Almadén in Idrija sta bila dva najpomembnejša svetovna rudnika za pridobivanje živega srebra, edine tekoče kovine. UNESCOV Odbor za svetovno dediščino je dne 30.6.2012 na zasedanju v ruskem Sankt Peterburgu končno le uvrstil omenjeno dediščino na Svetovni seznam. Dne 12.12.2012 je UNESCO v Idriji slovesno predal listine tega vpisa Republiki Sloveniji in Idriji.  FD Idrija je to slovenost zaznamovalo s priložnostnim ovitkom št. 97, osebno poštno znamko in ilustriranim poštnim žigom s premičnim datumom.

8.12.2012 – Pobratenje Idrije in Lepoglave
Mesti z bogato in dolgoletno tradicijo ročno klekljane čipke želita medsebojne stike okrepiti tudi na drugih podtočjih. S tem namenom je bila v Lepoglavi, dne 8.12.2012 (to je njihov mestni praznik) podpisana Listina o pobratenju, ki sta jo v imenu obeh mest podpisala župana Idrije (Bojan Sever) in Lepoglave (Marijan Škvarić). V idrijski delegaciji pod vodstvom župana Bojana Severja je bil tudi predsednik Filatelističnega društva Idrija Franci Jereb. Filatelistično društvo Idrija je - tako kot že vrsto pomembnih dogodkov iz zgodovine in sodobnosti mesta Idrija – tudi podpis listine pobratenja z Lepoglavo obeležilo z izdajo priložnostnega ovitka št. 96, osebne poštne znamke in priložnostnega poštnega žiga

29.9.2012 3. piknik  FD Idrija in poštnih enot Idrijsko – Cerkljanske
Fotografije s piknika si lahko ogledate tukaj.


22.9.2012 Dnevi evropske kulturne dediščine – izkušnja dediščine
Vpis dediščine živega srebra Idrije na Seznam svetovne dediščine UNESCA je spodbudil Zavod za varstvo kulturne dediščine Slovenije, da Idriji ponudi gostiteljstvo otvoritve Dnevov evropske kulturne dediščine (DEKD). FD Idrija se je v okviru številnih prireditev pridružila z maksimum kartico št. 95, osebno poštno znamko, priložnostnim poštnim žigom in manjšo filatelistično razstavo v recepciji gradu Gewerkenegg od 22. septembra  do decembra 2012.

22.6.2012Zlati kamen 2012 – občinski praznik občine Idrija
Občini Idrija so 13.3.2012 na Brdu pri Kranju v okviru tradicionalnega srečanja županov kot prvi podelili nagrado Zlati kamen.  FD Idrija že od leta 1990 vsako leto ob občinskem prazniku na dan sv. Ahacija (22. junij) pripravi spominsko obeležje. Letos je bil izdan spominski ovitek št. 94 z osebno poštno znamko in priložnostnim poštnim žigom.

16.6.2012Festival idrijske čipke (FIČ)
Društvo je kot že vrsto let ob tej vsakoletni tradicionalni prireditvi pripravilo priložnostno spominsko izdajo - tokrat spominski ovitek št. 93, opremljen z novo osebno znamko in priložnostnim poštnim žigom. Na stojnici so bile v soboto in nedeljo obiskovalcem prireditve na voljo tudi druge društvene spominske izdaje društva.

14.6.2012 - Filatelistična razstava o klekljanju in rudarjenju
V podhodu Galerije in Mestne knjižnice je bila od 14. do 24.6.2012 postavljena razstava v desetih vitrinah (120 listov),  ki sta jo pripravila Ljubo Ukmar in Vojko Rejc.

2.6.2012Volilna skupščina  FZS
Na volilni skupščini Filatelistične zveze Slovenije (FZS) v Ljubljani je bil izvoljen nov izvršni odbor, nadzorni odbor in častno razsodišče. Novi predsednik FZS je Peter Suhadolc (SFK  Lovrenc Košir Trst). V Izvršni odbor FZS je bil izvoljen tudi Srečko Kogoj (FD Idrija). Pri točkovanju društev je sodelovalo le 11 od 26 društev članic FZS. Največ točk je zbralo FD Trbovlje. FD Idrija pri tem točkovanju ni sodelovalo zaradi nestrinjanja z zastarelimi pravili in postopki pri točkovanju.

 13.5.2012Filatelist št. 25
Že precej let na dan občnega zbora FD Idrija izide nova številka društvenega glasila Filatelist, ki ga vsi člani društva dobijo brezplačno. Vsebino za letošnjega Filatelista je prispevalo osem avtorjev in ima 52 strani. V celoti ga lahko preberete tukaj.

13.5.2012Redni letni občni zbor FD Idrija
Občnega zbora, ki je bil v stari Osnovni šoli pod gradom Gewerkenegg se je udeležilo 19 od 40 članov društva (48%). Podana so bila poročila o delu v letu 2011 in okvirni plan dejavnosti društva za leto 2012.

30.3.2012Slovenske botanične Atene
Ob izidu štirih priložnostnih poštnih znamk Rastline botaničnega vrta je FD Idrija  izdalo  štiri maksimum kartice in priložnostni poštni žig. V gradu Gewerkenegg je bila od 30.3. do
7.4.2012 postavljena manjša filatelistična razstava.


30.3.2012 - Rastline iz Botaničnega vrta Ljubljana
Pošta Slovenije je v marcu izdala tri priložnostne poštne znamke in blok z rastlinami iz Botaničnega vrta Ljubljana:
Fleischmannov rebrinec (Pastinaca sativa var. fleischmanni),  Idrijski jeglič (Primula x venusta), Hladnikov grintavec (Scabiosa hladnikiana) in Kranjska bunika – Hladnikov volčič (Scopolia carniolica f. hladnikiana). Tri od teh rastlin so poimenovane po dveh znanih botanikih (Franc Hladnik in Giovanni Antonio Scopoli), ki sta vrsto  let delovala in raziskovala v Idriji in okolici.

 

©FD Idrija 2009: Vse pravice pridržane